Cost Per Lead (CPL) is de hoeveelheid geld die nodig is om een nieuwe potentiële klant voor uw verkoopteam te genereren op basis van een lopende marketingcampagne. Deze potentiële klanten - of leads - hebben een advertentie gezien, erop geklikt en vervolgens een aantal van hun contactgegevens gegeven in ruil voor een whitepaper of meer informatie over uw product, waardoor ze in uw sales funnel terecht zijn gekomen.
CPL laat marketingteams weten of ze een gepast bedrag uitgeven aan verschillende manieren om nieuwe leads te verwerven, zoals Google Ads of Facebook Ads. Hoe hoger de CPL in vergelijking met andere bedrijven in uw branche, hoe minder effectief de marketingcampagne is. Uiteraard wordt een lagere CPL als ideaal beschouwd.
CPL is slechts een van de vele statistieken waar online marketeers vaak naar kijken. Probeer het niet te verwarren met deze andere afkortingen:
Cost Per Mile of Kosten per duizend (CPM) – De kosten van 1000 gebruikers die de advertentie bekijken.
Cost Per Click of De kosten per klik (CPC) – De kosten van één persoon die op de advertentie klikt.
Cost Per Acquisition of Kosten per actie (CPA) - De kosten van één persoon die een product koopt.
Advertentie- en marketingcampagnes zijn de sleutel tot het vinden van nieuwe klanten voor uw bedrijf, maar hoe weet u of die campagnes effectief werken? Als u nieuwe klanten krijgt maar meer betaalt dan ze waard zijn aan advertentie uitgaven, kan dit een onhoudbare toekomst voor uw bedrijf betekenen.
Gelukkig is er een eenvoudige manier om te meten hoe kosteneffectief uw campagnes zijn. Kosten per lead (CPL) is een statistiek die u vertelt of uw inspanningen en advertentie uitgaven vruchten afwerpen.
Bedrijven vertrouwen op dit online advertentieprijsmodel om te bepalen of deze of gene campagne winstgevend is. Deze statistiek laat zien hoeveel geld het kost om nieuwe leads binnen te halen.
Laten we eens kijken hoe het Cost Per Lead model werkt. Eerst vraagt u een platform van een derde partij om uw advertenties op hun site te plaatsen. Wanneer gebruikers erop klikken, worden ze doorgestuurd naar uw site waar ze een bepaalde actie moeten uitvoeren, bijvoorbeeld zich aanmelden voor een nieuwsbrief, zich registreren voor een webinar of een artikel met korting kopen. Nadat ze zich hebben aangemeld, worden ze uw leads en krijgt de uitgever een commissie.
Met deze statistiek kunt u zien of u uw advertentiebudget verstandig besteedt. Zo kunt u de kanalen ontdekken die u de meeste leads opleveren en investeringen in minder winstgevende kanalen verminderen.
Nu u weet waarom Cost Per Lead essentieel zijn, gaan we kijken hoe u deze kunt berekenen om de kosteneffectiviteit van een marketingcampagne te ontdekken.
Het is vrij eenvoudig. U moet het aantal gegenereerde leads weten (zowel marketing- als verkoopgekwalificeerde leads) en het bedrag dat u aan deze specifieke campagne hebt uitgegeven.
Cost Per Lead = totale marketinguitgaven/het aantal gegenereerde leads
U heeft bijvoorbeeld € 600 uitgegeven aan een Google Ads campagne. Het heeft u 45 leads opgeleverd, dus uw kosten per lead zijn € 13 (600/45). Vergelijk deze prijs met de prijs van uw gemiddelde product om te ontdekken of het duur is voor uw bedrijf of precies goed.
Het is van vitaal belang om te weten waar uw leads vandaan komen. Speel geen spelletje, want u kunt uw budget verspillen. Ontdek de meest winstgevende kanalen en concentreer uw middelen daarop.
Als de Cost Per Lead te hoog lijken, volg dan de tips om deze te verlagen.
U hebt waarschijnlijk gemerkt dat een groot deel van de gebruikers die uw producten bekijken of ze zelfs aan hun winkelwagentje toevoegen, uw website verlaten zonder te kopen. Een ingewikkelde checkout, verzendkosten of onduidelijk retourbeleid kan ervoor zorgen dat ze geen klant worden. Daarom kunt u, in plaats van nieuwe leads te verwerven, deze gebruikers terughalen door het laatste zetje te geven: een retargeting campagne. Wanneer ze verschillende sites bezoeken, kunnen ze uw relevante advertenties zien die hen aanmoedigen om een bestelling te plaatsen. Zo bent u minder geld kwijt aan het converteren van warme leads.
Om uw producten effectief te verkopen, moet u weten aan wie u ze verkoopt. Analyseer uw rapporten om erachter te komen welke demografische gegevens het meest betrokken zijn bij uw advertenties. Controleer het geslacht en de leeftijd van deze mensen en bedenk waarom andere gebruikers geen interactie hebben met uw campagnes. Daarom kunt u mensen identificeren die niet geïnteresseerd zijn in uw producten en stoppen met het verspillen van uw budget aan hen.
Kijk aandachtig naar uw opt in formulier alsof u een gebruiker bent. Beantwoord alle vragen om te bepalen hoeveel tijd het kost om ze in te vullen. Zorg ervoor dat u alleen om belangrijke informatie vraagt. Het invullen van lange formulieren maakt sitebezoekers moe en kan ze zelfs irriteren, dus zorg ervoor dat u het aantal velden beperkt. U kunt hen immers later om meer gegevens vragen.
Denk aan de laatste keer dat u een advertentielink heeft geklikt. Hoe lang heeft u gewacht om de pagina te laden? Zou u 5 of zelfs 10 seconden wachten? Hoe meer mensen moeten wachten, hoe meer potentiële klanten bedrijven verliezen. Het is van cruciaal belang om regelmatig de laadtijd van uw pagina te controleren en te werken aan de verbetering ervan.
Cost Per Lead heeft het voordeel dat advertentiecampagnes schaalbaarder zijn. Net als bij andere methoden, zoals Cost Per Order, betaalt het bedrijf alleen voor succesvolle acquisitie van potentiële klanten en niet voor advertentiemedia zoals banneradvertenties. Hoeveel reclame er uiteindelijk nodig is om individuele leads te genereren, is dan niet langer de verantwoordelijkheid van het bedrijf dat de leads koopt, maar van de uitgever die akkoord is gegaan met de CPL.
Een ander voordeel van de CPL methode is dat het potentiële klanten genereert die meer bereid zijn om te kopen dan klanten die alleen met klikken worden gegenereerd. Vooral bij consult intensieve of kostbare diensten en producten is de CPL methode het meest kansrijk.